Glasværket julen 2016. Et kapitel.

Og det skete i de dage, at der udgik en befaling fra Kejser Augustus om at holde folketælling i hele verden. Det var den første folketælling, mens Christian var koordinator og direktør og Per stod som ejer af Glasværket ved Odense Havn. Og alle drog hen for at lade sig indskrive, hver til sin by.

Også Ib og Søren drog op fra Ærø og kolonihaven, i Søndergårds Haver, til Odense, til Glasmagernes by, som hedder Odense, fordi de var af glasmagernes hus og slægt, for sammen med alle deres venner at lade sig indskrive og starte et glasværk ved Odense Havn. Og mens de var dér og knoklede, kom tiden, da der skulle tændes for ovnene; men inden de kom dertil, skulle de gå så grueligt meget igennem. Der var installeret for små gasrør og for lille ventilation. Det betød, at hele projektet ville blive flere måneder forsinket. For både gasrør og ventilation skulle udskiftes.

I den samme egn var der andre frivillige, som alle havde givet en hånd med på glasværket, og som holdt nattevagt over glasværket. Da stod en engleskare frem for dem, og en lysende herlighed strålede om dem, og de frivillige blev grebet af stor frygt. Men en engel sagde til dem: “Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: I dag har I skabt et glasværk i Odense: Det bliver stort, vent og se! Og dette er tegnet, I får: Med mange timers flid har I fået et glasværk op at stå. Det ligger ved Odense Havn, og Søren og Ib er lige nu ved at tænde for en af ovnene.” Og med ét var der sammen med englen en himmelsk hærskare, som lovpriste alle de frivillige og ulønnede på glasværket og sang:

”Med flydende glas og glødende begejstring!skal I skabe liv med mennesker og med glas!”

Og da englene havde forladt dem, sagde de frivillige til hinanden: “Lad os gå ind på glasværket og se det, som er sket, og som er blevet forkyndt os.” De skyndte sig derind og fandt Ib og Søren i færd med at tænde for en af ovnene, for endelig var gas-og eltilslutningen tilendebragt.

Da de havde set det, fortalte de, hvad der var blevet sagt til dem om dette glasværk, og alle, der hørte det, undrede sig over, hvad de frivillige fortalte dem; men Christian, Per, Søren og Ib gemte alle disse ord i deres hjerte og grundede over dem. Så vendte alle de frivillige: Christian, Per, Søren og Ib og Benny og Buller og Gorm og Kaj og Per H, Angeliq og Peter Fr og Lars og Lars G og Lars P og Krølle Michael og Julie D og Allan og Peder M, John L og Ole H og Christine og Sandie og Jacob, Henrik og Svenn og Henning, Marie og Michael og Finn og glasværkets bestyrelse sig mod hinanden og priste og lovede for alt, hvad de havde hørt og set og gjort, sådan som det var blevet sagt til dem.

– og således kom Glasværket ved Odense Havn i gang i julen 2016.